uitjes,  vakantie

Kamperen in de winter! Durf jij het aan?

Ieder jaar komt weer het grote vraagstuk. Wat doen we met kerst?! Zo zaten we de planning door te nemen voor de laatste drukke werkweken van het jaar en kwam dit vraagstuk ook weer boven. Wij zijn echt geen kerstmensen. Er tussenuit met zijn vieren is voor ons kerst. Weg van de drukte, tijd voor elkaar en even het huis uit. En daar kwam het antwoord van Rob. Laten we kamperen met de tent in de Belgische Ardennen! 

Oke, hmmmm niet het eerste waar je aan denkt. Helemaal niet voor iemand als ik. Zodra het onder de 20 graden komt heb ik het standaard koud. Maar met het volle vertrouwen in Rob zei ik JA! Ik weet dat hij er voor zorgt dat het goed komt. Paar minuten later was de camping geboekt. Alsof het er bommetje vol zou staan! 

Wat neem je mee?

We namen meer spullen mee voor 5 dagen winterkamperen als dat we meenemen in de zomer voor drie weken. Vloerkleden, een elektrisch kacheltje, de Mexicaanse vuurpot voor buiten en bergen met hardhout schoven we in de auto. Warme kleding, boodschappen, de bbq, spelletjes en de tent niet vergeten. De voorbereiding ging achteraf niet helemaal goed. We namen lege gasflessen mee, vergaten de kolen voor de bbq en ik vergat het geheugenkaartje voor in mijn camera. Serieuze ramp voor een fotograaf als ik! Gelukkig hebben we de telefoonfoto’s nog.

Vuur!

De Mexicaanse vuurpot was onze lifesaver. Bij gebrek aan gas kookte we op deze vuurpot die ons ook lekker warm hield. Pannekoeken, tosti’s en worstjes. Geen fancy kerstmenu voor ons maar alles wat we nodig hadden.  Hij zorgde voor kolen voor de bbq en ook gluhwein kan je er prima warm mee maken ;-). We hadden vast ergens de gasfles kunnen laten vullen maar dat deden we niet. Dit had ook zijn charme. 

De camping.

We zaten op de panoramacamping Petit Suisse. We waren hier al eerder geweest in de zomer dus we wisten wat we konden verachten. Drie uurtjes rijden van huis. Het fijne hier is dat je  wel nog een vuurtje bij je tent mag stoken en de mooiste uitzichten hebt. We waren nu wel de enige tent op de camping naast wat caravans. Een drankje bij de bar was wel nog mogelijk. Prima!

Wat doe je dan heel de dag?

De eerste dagen was het écht koud. -2! Het wit bevroren landschap zorgde voor een idyllisch uitzicht.  Nadat we rustig waren opgestart met pannenkoeken en warme chocolademelk als ontbijt trokken we onze wandelschoenen aan en liepen we verschillende routes door het winterse,  koude landschap. De kinderen vermaakte zich prima op de camping met twee touwen en een rugzakje met lekkers. Voor wie wel eens Ultimate Survival kijkt op Discovery Chanel, Tijn liep als een echte Bear Grylls in het rond. We tokkelden over een zelfgemaakte tokkelbaan over de rivier en speelde spelletjes. 

Winterkamperen wat voor jou? 

Een paar handige tips die dit avontuur tot een succes kunnen maken: 

  1. Zorg voor goede schoenen. Wij namen voor iedereen meerdere schoenen mee. Warme schoenen, wandelschoenen en ‘makkelijke’ schoenen.
  2. Zorg dat je warm slaapt. Slaapzakken, warme dekens en goede slaapmat is een must. Op een Luchtbed slapen is écht niet handig in de winter!
  3. Drink veel warme dingen. Normaal drink ik écht veel cola. Als ik tijdens deze vakantie een koude slok nam had ik het gelijk koud. Neem een thermoskan warme thee mee als je gaat wandelen en drink ook iets warms voordat je gaat slapen.
  4. Yaaay! Regelmatig iets eten. Helemaal mijn ding.  Blijf je ook lekker warm van ;-). 
  5. Zorg dat je kleren voor de volgende dag warm liggen.  In ijskoude kleding schuiven is geen fijn begin van de dag.
  6. Enige ervaring met kamperen maakt het ook een stuk makkelijker. De survivalskills van Rob maakte het voor mij ook echt wel iets eenvoudiger allemaal.

Geslaagde vakantie?

Oke, wij hadden enorm geluk met het weer. Koud maar droog! Zou het regenen dan had onze vakantie er iets anders uit gezien. Minder leuk? Nee hoor. Weet zeker dat we er wel weer iets van hadden gemaakt. In deze vijf dagen konden we zo goed zien dat de kinderen grote sprongen hebben gemaakt afgelopen tijd. Daar waar we Guusje eerder nog regelmatig even moesten tillen tijdens wandeltochten liep ze nu 4,5 uur zonder te zeuren of tillen met ons mee. En Tijn met zijn imitatie van Bear Grylls en Ed Stafford liet ons weer enorm verbazen over zijn kennis en handigheid in het buitenleven. 

Winterkamperen? Wij roepen heel hard ja! 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *